zaterdag 29 september 2007

VRAGEN WEEK 1

Ik wil nu enkele vragen behandelen die ik tijdens mijn studie heb moeten doen. Het is meer een samenvatting van de antwoorden.



Recht in subjectieve zin is meer het recht wat ons toekomt. Recht in objectieve zin is recht in haar algemene vorm. Ze gelden voor een open klasse van gevallen.



Recht kan er in de praktijk niet zijn zonder macht. Het recht wordt dan machteloos, mensen hoeven dan niet bang te zijn voor sancties bij wederrechtelijk handelen. Macht zonder recht is mogelijk maar is wordt een term die meer aansluit bij een dictatuur. Binnen onze samenleving is het moeilijk omdat bij ons het recht de macht normeert. Collectieve macht is alleen sterk als het recht deze ondersteunt.



Positief recht is het bestaand recht zoals deze functioneer in onze samenleving. Recht dat is vastgelegd in wetten en allerlei documenten.



Positief recht kan heel goed immoreel zijn omdat het recht regels kan bevatten die tegen onze eigen morele opvattingen in druisen. Bijvoorbeeld de doodstraf in Amerika. Het is in bepaalde staten positief recht maar niet iedereen is het ermee eens.



Het is ook mogelijk dat er regels kunnen bestaan die een neutrale houding hebben. Bijvoorbeeld dat iedereen aan de rechter kant van de weg moet fietsen.



De functie van de natuurstaat was om aan te tonen wat voor een maatschappij er zou ontstaan als er geen politieke samenleving zou zijn. Een hypothetische stelling.

De drie functies van het moderne recht zijn:
- het coördineren van het maatschappelijk verkeer
- het preciseren van het maatschappelijk moraal
- het realiseren van collectieve doeleinden

1 opmerking:

rechteninutrecht zei

ja een natuurstaat..en waar valt het natuurrecht dan onder?? wel handig!! al die antwoorden..doe je dat ook voor de UU?! lijkt me wel handig hoef ik het niet meer te doen:D maar waar zijn de antwoorden van week 2 t/m....was zeker een goed voornemen, maar neemt volgens mij vreselijk veel tijd in beslag..als je de antwoorden eropzet moet je je adres doorgeven en geld vragen :P