vrijdag 28 september 2007

Waarom is er recht?

Recht is er om de samenleving mogelijk te maken en haar beter te laten functioneren.





Vroeger dacht men erg na over een samenleving waar geen politieke samenleving zou zijn. Deze NATUURSTAAT verschilde in haar vorm. De ene persoon dacht dat ieder mens de ander zou proberen te overheersen terwijl bij de andere persoon het idee van een problematische interpretatie van morele opvattingen. Hoe dan ook, het zou neerkomen op chaos.





Het recht heeft binnen een maatschappij drie functies:


a.) coördinatie van maatschappelijk handelen


Het maatschappelijk handelen omvat binnen een samenleving een tal van handelingen. Als handeling op zichzelf zullen deze vaak geen ongewenste situaties opleveren maar op het moment dat iedereen handelingen verricht die conflicten veroorzaken dan krijg je een opstopping binnen het maatschappelijk verkeer. Deze handelingen omvatten (morele en religieuze) opvattingen en gewoonten van mensen.





b.) precisering van maatschappelijk moraal

In het maatschappelijk verkeer zijn over de grote lijnen het wel eens over een veelzijdigheid aan onderwerpen. Maar als het neerkomt op het nemen van beslissingen gaande deze punten, dan komen we vaak in conflict met elkaar. Het recht is er om hier de knopen door te hakken.



c.)realiseren van collectieve doeleinden
Het recht dient ervoor te zorgen dat liftersgedrag van individuen wordt voorkomen. Nou, het liftersgedrag zal dan nog wel bestaan en men zal zich erop beroepen in gevallen waar dat kan maar het recht dwingt mensen dan ook om te investeren in collectieve doeleinden. Dit kunnen dijken en wegen zijn. Want als iedereen liftersgedrag vertoont zal er geen enkel collectief goed tot stand komen.
Een belangrijk collectief goed is ook de rechtsorde. De rechtsorde moet onder andere bevorderen dat gepleegde misdrijven gestraft worden om de maatschappelijke moraal te bevestigen en te bekrachtigen.
De straffende rechtsorde helpt bij het handhaven van dit doel. Een ander belangrijk aspect van een rechtsorde is dat het regels en procedures moet opstellen bij het oplossen van conflicten.


Primaire en secundaire regels

Het positief recht bestaat uit primaire en secundaire regels.
Primaire regels zijn de gedragsregels binnen het positief recht. Regels die bepalen hoe wij ons dienen te gedragen binnen het maatschappelijk verkeer.
Secundaire regels zijn regels die bepalen hoe wij in bepaalde kwesties kummen komen tot bindende besluiten.

Kort samengevat: primaire regels zijn gedragsregels en regels die vaststellen hoe we deze regels kunnen maken en veranderen zijn secundaire regels.
Maar regels die bijvoorbeeld vaststellen hoe we gedragsregels dienen te interpreteren en hoe rechters tot bepaalde beslissingen kunnen komen en/of welke sancties ze kunnen opleggen.

Een laatste belangrijke functie van het recht is dat het de optreden van alle mogelijke autoriteiten normeert, van de deurwaarder tot aan de rechter toe.

Geen opmerkingen: